2009. június 26., péntek

Ki nevet a végén ... a kertben

Szükséges kellékek:
  • Megfelelő számú jelentkező, ideális esetben járni tudó kortól - járni tudó korig
  • egy nagy dobókocka - ezt lehet méretre vágott habszivacsból készíteni, kartonpapírból, de készen is lehet kapni egyik másik barkácsáruházban vagy játékboltban
  • a maradék habtapi - nálatok is megmaradtak és csak porfogó már? :) habtapi híján konyharuhák, textildarabok, kartonlapok, maradék csempék vagy bármi ami a fűbe letehető és kb. 35*35 centis
  • kert
  • minden játékos kezébe valami ami őt jelképezi és a helyére teheti amíg a kockáért megy :) babzsáktól a kisüveg vízig nagyjából bármi lehet. Egy kertes házban azt hiszem végtelen a lehetséges dolgok száma....:)
Rakjunk ki a habtapikbóla gyerkőcökkel együtt egy ki nevet a végén pályát, vagy annak egyszerűbb változatát - legyen benne kezdőpont minden játékosnak és hozzá tartozó ház. Mindenki válassza ki a "házát", majd dobjon a kockával. Aki a legnagyobbat dobja az kezd.
A bábuk helyett itt emberek vannak. Nekünk kicsi a család, tehát mindenki egyedül van és az nyer aki legelőször "hazaér". Amikor a kocka messze gurul akkor a minket jelképező tárgy kerül a helyünkre. Nagyobb társaságban lehet csapatokat is alkotni.
A szabályok természetesen megegyeznek az eredeti játékkal. A vicces benn a futkorászás, a nagy kockával dobálózás és ha jól tudnk dobni akkor a gyerekek tuti lefáradnak :)

2009. június 24., szerda

Gyurmatársas

A 1,5+ évesek kedvence a gyurmázás. Aztán olyan 2,5-3 éves kor körül kezdődik a társasjáték imádat. kössük össze a kettőt!
Találjunk ki a gyerkőccel együtt egy egyszerű szabályokkal operáló játékot - vehetjük alapnak a már ismerteket: létrás/mászós, ki nevet a végén, sakk, malom ...
Lapitsunk ki egy tetszőleges méretű gyurmadarabot, majd karcoljuk beke, netán építsük fel rá más színű gyurmából a választott alakzatokat. Például így: IDE JÖN KÉP

Utána el kell készíteni a bábukat. Itt lehet kicsit tanítani a gyerkőcőt - 3szög, téglalap, rombusz... szinek, formák, vastagságok, ami épp eszedbe jut, vagy amit épp nem ártana ha megtanulna a gyerkőc :)
És ami még fontos: ne maradjon ki a dobókocka sem! Számolni tudó csöppekre rá lehet már bízni a számos oldalak kialakítását, bár ne lepődjünk meg ha sok lesz a 6os oldal :)

A kellékek készen vannak, jöhet a szabályok mgbeszélése (fél perc - jobb esetben :)) és a JÁTÉK!

Jó játékot!

Köszönet az ötletért Emese barátnőmnek!

2009. június 21., vasárnap

Oroszlán és Antilop

Ez népesebb gyerektársaságok szabadtéri játéka inkább.
Ez az egyszerű afrikai fogócskajáték nem csak abban különbözik az európaitól, hogy a fogót oroszlánnak, a menekülőket pedig antilopnak nevezik, hanem elsősorban abban, hogy a játék elején az antilopok hunynak és az oroszlán bújik. Majd az antilopok előjönnek és az oroszlán hirtelen felbukkanva megpróbálja elkapni valamelyiküket. Az elfogott antilopok az oroszlánt segítik, amíg az utolsó antilop fogoly nem lesz.

2009. június 16., kedd

Jó lenne azt mondani, hogy kreatívan. Viszont annyira elcsépelt fogalom lett az utóbbi pár évben... :( Tartalom nélküli, de jól marketingelhető, kapós, csicsás szócskává vált. Pedig véleményem szerint az egyik legfontosabb emberi tulajdonság. Kreatívnak lenni nem azt jelenti, hogy a hobbyboltokban megvásárolható alapanyagokat a legújabb magazin útmutatásai szerint felhasnzáljuk és újjongunk, hogy milyen kreatívak vagyunk.
Sokkal inkább azt a fajta hozzáállást amivel az Életet és a minket körülvevő tárgyakat szemléljük. Azt, hogy képesek vagyunk logikai úton tömöríteni információkat, kiszűrni a lényeget, elmondani a saját szavainkkal és felfedezni azokat a lehetőségeket amik még a körülöttünklévő világban rejtőznek. Meglátni az apró lehetőségeket, észrevenni a zacskó legoban a Madárvédő Golyókapkodót, a szívószálakban a festőeszközt vagy épp a nyakláncont, ....
Szeretném gyűjteni a tennivalókat, játékokat, feladatokat, érdekes site-okat amik segíthetnek a gyerekeket őszíntén kreatívvá tenni - bocsánat, pontosítok: előhozni belőlük és felszinen tartani a bennük lévő kreativitást :)