2009. augusztus 31., hétfő

Bocsánat mindenkitől, némi technikai szünet van - elromlott a gépem. Pár napon belül újabb játékötletek jönnek, érdemes lesz visszanézni :)

2009. augusztus 16., vasárnap

Tűz-víz, újabb csavar

Lásd a szabályokat alant. Annyit kellene változtatni, hogy nem egy, hanem n számú ugyanolyan tárgyat kell eldugni. utána 10 perc áll rendelkezésre, hogy megkeressék az n számú tárgyat.
Kicsiknél lehet egy kosárka, zsák, zacskó amibe be kell tenni a megtalált darabokat. Aki a legtöbbet gyűjti az nyer.
Nagyobbaknak lehet nehezíteni: nem elrakni kell, hanem csak csendben megjegyezni. A 10p lejártával egy meghatározott sorrendben elő kell venni a megtalát tárgyakat. Mivel itt az elöl szereplők jelentős előnyt is élveznek, figyelni kell, hogy a sorrend mindig változzon és igazságos legyen.

Tűz-víz másképp


a csoportból csak 1 játékos marad bent a szobában. Neki kell valamit eldugni, amiben előzőleg megállapodtak. A rejtéshez nem mozdíthat el semmi más tárgyat. Ha kész, bejöhetnek a többiek és elkezdhetnek keresni. Aki úgy érzi megtalálta nem szól semmit, csak az eldugó fülébe súgja. Ha helyes, akkor leül és a következő fordulóban Ő lesz az eldugó. Ha nem talált akkor folytatja tovább.

2009. augusztus 9., vasárnap

kocka macao

Még mindig 1 kocka kell hozzá. Háromszor kell dobni, a negyedik opcionális. A játék célja olyan közel kerülni a 12-höz amennyire csak lehet. Aki a legközelebb van nyer. Aki túllépi a 12-őt, az kiesett.

matematika - kocka....

 .... avagy hogyan gyakoroljuk az összeadást és a kivonást játék közben?!
Variációk egy témára.
1. Kell hozzá 1 kocka, meg papír. Felváltva dobunk. Az első két értéket összeadjuk, a 3. és 4. értéket kivonjuk, az 5. értéket újra hozzáadjuk. Akinke az ötödik kör végén több pontja van az nyer.
Ezt variálhatjuk: az első 3 kör eredményét össze kell adni, a 4., 5., 6. körök eredményeit ki kell vonni, a 7. kör eredményével szorozni kell, a 8. kör eredményével pedig osztani. Mindez attól függ, hogy mekkora gyerekkel játszunk és mire is szeretnénk a hangsúlyt fektetni. Javasolt a minél kevesebb kör, de körönként akár más-más feladat, mert a változatosság könnyebben fenntartja a gyerekek figyelmét.

2. Meghatározol egy számot, pl. 20. Felváltva kell dobni. A saját dobások értékét össze kell adni. Aki leghamarabb eléri a megadott számot az nyer.
Elsősökkel talán ez a legegyszerűbb és leghatékonyabb. Halkan jegyzem meg, alapszinten akár már 4 éves skortól is lehet játszani. Olyankor nem árt számolópálca, korongok, bármilyen sok apró tárgy (borsó, lencse,...) a közelben, mert ekkoráknka még könnyebb ha nem leírják a számokat :) hanem kiraják valamiből meguk mellé és minden körben az összeset újra, meg újra számolják.

2009. augusztus 8., szombat

számok - malac

Kockajáték 3 kockával. Mindenki kap egy papírt és ceruzát. Minden kidobott egyesért lehet rajzolni egy malac-alkatrészt. A pofánál kell kezdeni, majd jöhet a törzs, a lábak (egyesével), az orr, a szemek, száj, fülek, majd a farkinca. Akinek előbb elkészül a malaca az győz. Malac után tetszőleges figura rajz is lehet a cél. virág 5 szirommal, hajó, ház, .... lényegében bármi amit mi és a gyerkőc le tud rajzolni. (Nálunk lassan esélyes, hogy gyerkőc több mindent tud rajzolni, mint az anyja :))
Miközben dobálunk lehet kérdezgetni a kidobott számokról. Illetve fejleszti a rajzkészséget ... mikor kiét :)

2009. augusztus 7., péntek

számok - fel és le

1 kocka szükséges hozzá. Minden játékos egyszer dob a kockával. Felírja az első egyest, az első kettest,... hatig. Aztán ugyanezt visszafelé. Aki először eléri újra az egyest az győz.
Nem túl bonyolult :) Viszont a kicsiknke segít a számok megtanulásában.

2009. augusztus 3., hétfő

Mu-torere (Csillagjáték)

Ez egy elég egyszerű, de szórakoztató Maori társasjáték Új-Zélandról.
Minden játékosnak van 4 bábuja (bármilyen bábu lehet: sakkból, más társasból, golyók, babok, ami kéznél van). A táblán a középső hely a putahi, míg a csillag csúcsait kewai-nak hívják. A bábukat a rajz szerint kell a kewai helyekre felállítani.Csak olyan bábuval lehet a putahi-ra lépni ami mellett az ellenfél bábuja van. Egymás melletti kewai mezőkre bármikor szabad lépni. (Kezdésnek nyílván a putahi-ra kell lépni.) 
A játék célja olyan szituációt előidézni, hogy az ellenfél ne tudjon lépni.

3-4 évesek már komoly ellenfelek lehetnek! :)