2009. december 21., hétfő

Ajándékok barátoknak, vagy csak új, az utolsó percekben :)

Borzasztóan divat minden ami gasztro. Ennek jegyében született a következő ajándékötlet, még tavaly.
Nagyjából 2 éves kortól lehet megkérni a csöppeket, hogy segítsenek. Nagyobb gyerekek már önállóan is készíthetik.
Az ajándék nem más, mint egy sütirecept szárazanyag hozzávalói szépen elrendezve egy üvegedényben, az elkészítés módja pedig egy szép kártyán, amit egy szalaggal az üveg szájához kötünk. Sokféleképp variálható az ötlet:
  •  lehet édesség, süti: muffin, panettone, csokiskeksz
  • lehet sós dolog, pl. currys lencsefőzelék hozzávalói
  • lehet magát az üveget díszíteni - akár üvegfestékkel, akár a gyerek által rajzolt papírral körbetekerve. 
  • lehet tea vagy valamilyen fűszeres kakaó vagy kávé keverék
Kedvcsinálók (angolul)

http://www.allfreecrafts.com/giftinajar/index.shtml
http://hubpages.com/hub/Homemade-Christmas-GIfts-in-a-Jar

 

2009. december 15., kedd

Harangocskák



Ugye milyen kis vidám? :)

Kell hozzás egy tojástartó, kevés festék, némi maradék fonal, csillámpor és egy csengő.

Vágjuk ki a tojástartó csúcsos részeit egyesével. Ezután mehet a gyártószalag következő részéhez ahol a gyerekek és a festékek vannak. Lehet tempera, akril... lehetőleg a vízfestéket mellőzzük.

Miután megszáradt a festés jöhet az újabb lépés: ragasztózzuk be az alját körbe, netán felül pöttyökben, ahogy jólesik ésszórjunk a ragasztóba csillámot. Kapható a boltokban GlitterGlue néven olyan ragasztó amibe már gyárilag kevertek csillámot. Azzal egy picit kevésbé koszos.

Lukasszuk ki a tetejét (erre akár egy toll is alkalmas, esetleg egy kötőtű, netán egy hústű) és fűzzük át rajta azt amivel fel akarjuk lógatni - ez lehet hímzőfonal, kötőfonal, szalag....
Arra a végére, ami belülre esik kössünk egy csengőt.

Variációs lehetőségek egész sora várja, hogy kipróbáljátok: esetleg alufóliával be lehet vonni, egy harangocskába több csengő is kerülhet, egész füzér készíthető belőle ....

2009. december 14., hétfő

Ha havazik....

...és remélem hamarosan komolyan havazni is fog. :) Nagyon szeretem a havat!
(frissítés: állítólag a héten már komoly havazásra és összefüggő hóra lehet számítani :))

Az elmaradhatatlan hóember készítés mellett lehet mást is a hóból. Például hókukacot:



forrás: marthastewart.com

2009. december 13., vasárnap

Dísz gombokból


VAlahogy a gombok is olyanok, mint a fél pár zoknik: hajlamosak eltűnni a lakásban -a mosógép mögötti :)- fekete lyukban eltűnni. Legábbis 1-2. A maradék meg sosem elég a kabátra, ingre, bármire....
Ezeket a kósza gombokat nagyon jól lehet használni dekorálásra, legyen szó táskáról, ingről,....
Egy rendhagyóbb megoldás azonban a koszoró, vagy kisebb méretben a karácsonyfadísz készítése.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint venni egy tetszőleges hosszúságú (kicsit nagyobb legyen mint a készítendő dísz kerülete) fémdrót, sok-sok gomb, esetleg egy kúpfogó (vagy sima), és egy kevés szalag a tetejére.

Összeválogatjuk a gombokat, a gyerkőcünk kezébe nyomjuk a drótot és nosza rajta, lehet fűzni! Kiscsajok tuti rajongani fognak a feladatért, de azért sokszor a fiúk is könnyen bevonhatóak :) A dróttal nagyjából 3-4 éves kor táján tudnak már dolgozni. Kissebbeknek nem nagyon ajánlott.

A drótot bármelyik nagyobb barkácsáruházba be lehet szerezni. Érdemes a kert részen is körülnézni, mert van pl. kötöződrót is. Amelyik a legolcsóbb azt érdemes beszerezni. A minősége nem függ az árától.

A gombokat meg lehet venni akár a helyi röltexben is, de ha van valakinek ideje, akkor érdemes körülnézni a neten, vagy gomb nagykereskedeésbe menni. Pl. Hungarogomb (ha kell valakinek írok címet). Itt általában a bolti ár töredékébe kerülnek a gombok, visoznt jellemzően 50-100 darabos kiszerelésben vannak. De valószínúleg még gy is megéri ....


+1 ötlet
Nagyobb csoportoknak, ovi, barátok érdemes lehet a gombokat só-liszt gyurmából készíteni, majd megkérni a gyerekeket, hogy sima akrilfestékkel fessék be őket különböző árnyalatúra. A gomblyukakat hurkapálcával könnyű elkészíteni. Érdemes az előkészületeket már novemberben elkezdeni.

2009. december 11., péntek

Hóember és Karácsonyfa

Kellékek:
- papír
- nagy felület (ez lehet wc-ajtó, fal, bútor oldala)
- vízfesték vagy tempera
- ragasztó
- Hóemberhez vatta
- gyöngyök, flitterek, anyagdarabok, fonalmaradékok a Karácsonyfához

Hóember
Egy nagy papírra - akár újságpapír is lehet, nem fog látszani - rajzoljuk fel a Hóember kontúrját. Majd a papírt ragasszuk/akasszuk fel egy nagyobb szabad felületre. Adjuk a gyerkőc kezébe a kb 3 csomag vattát, hogy kb. diónyi méretű golyókra tépkedje, formálja. Majd ezeket a labdacsokat ragassza fel a Hóemberre.
Ha ezzel kész, akkor meg kell festeni a Hóember szemét, száját, orrát, kalapját. A kalapja készülhet fekete kartonból is.

Karácsonyfa
A karácsonyfa előkészítése ugyanez: papírra felrajzoljuk a fa kontúrját.
Utána elővesszük a díszítőnek szánt anyagokat és nagyjából megtervezzük az elvárt végeredményt. Elsőnek a fa alapszínét alakítsuk ki - ezt lehet festéssel, vagy sok zöld gyöngy ragasztózásával és szórásával megoldani, netán különféle zöld anyagdarabokat felragasztani.
A díszeket ragasztással rögzítsük az alaphoz.
Dísznekvalók:
  • gyöngyök
  • textildatabok
  • fonalmaradék
  • befestett tészták
  • flitter
  • szines papírvagdalék
  • parafadugók
  • pet palack kupakok
  • bármi ami szembejön a lakásban és ragasztható :)
Ha van otthon lakkspray akkor ajánlott vele befújni a véferedményt ha tartósat szeretnénk. Vagy ha annyira tetszik, hogy bekeretezzük :)
A lakksparay-vel csakis szabadban (akár erkély, lent az utcán,...) dolgozzunk, mert nagyon nehezen szellőzik és ráadásul nyomot is hagy.
    Tavaly mi üvegmorzsalékból készítettük a fát. Üvegesnél lehet általában elkérni. És mivel ezek már nagyon finom szemcsék, nem vágnak. Gyerekeknek azért nem javasolt.
    Először barna csomagolópapírra szórtuk a sok üvegmorszát, majd mikor megszáradt körbevágtuk és egy fehér lapra felragasztottuk. Utána körbefestettük és mehetett a keretbe :)


    2009. december 10., csütörtök

    Mécsestartó igloo

    Szükséges hozzá:

    ~35-45 db kockacukor
    ragasztópisztoly, vagy más gyorsan száradó ragasztó, esetleg (maradék) cukormáz
    kartonpapír




    A kockacukrokat helyezzük el egy 3/4 körben. Én hozzáragasztottam egy kartonlaphoz, és a végén körbevágom, és ezzel együtt helyezem el a végleges helyére. Mivel a mécses lefele is fút, érdemes egy poháralátétet tenni majd a végleges helyen alá.




    Érdemes a munka megkezdése előtt a kartonlapra felrajzolni a kívánt kört. Én ezt elmulasztottam - látszik is... kicsit eliptikus jelleget öltött az igloom :)

    A kockacukrokat elkezdjük felragasztani. Majd a második sort egy kicsit beljebb, a harmadik sort még beljebb,.....

    A végén egy helyes kis építményt kapunk:




    FONTOS: a mécses lángja hajlamos a felső kockacukorból karamellt is csinálni, tehát SOHA ne hagyjuk felügyelet nélkül. Mint ahogy más gyertyát se!

    2009. december 8., kedd

    Lakásdíszek karácsonyra 1.

    Készítsünk só-liszt gyurmából egy kb 0,5 centi vastag lapot. Nagyjából, mintha kekszet sütnénk :)
    A karácsonyi hangulatú formakiszúrókkal készítsünk minél több kerek, fenyőfa, és más alakú díszeket.

    Érdemes előre eldönteni, hogy mire akarjuk használni őket:
    • felfűzni - ekkor készítsünk pl. egy tollal a felső részére egy lyukat
    • ragasztani - kissebb darabokat fel lehet ragasztani akár üdvözlőkártyákra, akár kétoldalú papírkép ragasztóval a falra, képkeretekre, bútorokra,....
    Az előkészített formákat hobbiboltokban kapható akrilfestékkel fessük át és hagyjuk megszáradni. És készen vannak az egyedi díszeink. Szerintem nincs gyerek aki ne élvezné a készítést :)

    Pár napon belül részletfotók és fotók a végeredményekről is lesznek :)