2010. január 29., péntek

Mandulagyulladás

Elnézést mindenkitől, de jól összeszedtem egy tüszös mandulagyulladást, amiből most kezdek csak kilábalni. Jövő hétteől azonban rendszeresen 2-3 naponta fogok új játékötleteket feltenni.

2010. január 20., szerda

Maszkok

A farsang mostanában sokszor szól arról, h a drága csemete kibök egy jelmezt a boltban, szülök pedig kifizetik. Egyszer felölti a gyerek, majd megy a szekrény legmélyére. Jövőre már úgyis kinövi.
Nincs ebben sem rossz. Amikro a farsang csak egy ünnep az oviban akkor ez elég logikus lépés.

Én úgy gondolom a farsang szólhat a tavaszvárásról, az örömködésről, készülődésról, kis titokzatosságról is.
Ezért is jutott eszembe, hogy papírmaséból is készíthető maszk, amit aztán a csemete úgy díszít ahogy szeretne. Ezz tartósabb a sima papír verziónál és jobban is díszíthető, mert nagyobb súlyokat (pl. gomb, flitter, gyöngy) is elbír.
Első lépés a sima szemmaszk elkészítése.
Mivel nem fontos a tökéletes illeszkedés, vegyünk egy kerek lufit és fújjuk fel akkorára kb., mint a gyerekünk feje. Ez lesz az alap, amire a papírmaséből elkészül a maszk.
(Fázisfotók jönnek napokon belül!)
Kb. 1 napa alatt elkészül egy maszk. Nem kell sok réteg.
Lehet egyszerre többet is készíteni, hogy tudja a kölök váltogatni, attól függően milyen hangulata van :)

Februárban érdemes kisebb gyerekbulikat tartani a barátokkal. Ilyenkor nem kell nagy előkészület, elég sütni kb. 2 tepsi grissinit (vagy boltba megvenni :)), keverni egy kis salsat mártogatósnak (paradicsomos vagy avokadós verziót) és máris meg van oldva az uzsonna, netán vacsi. A rákészüles se legyen nagy, elég egy délután az ovi után, egy hétvégi délelőtt,....
Viszont minden bulin lehet témát felvetni: mindenki jöjjön olyan maszkban ami szerinte rémisztő/vidám/multaságos/....
Ha valakinek van türelme és affinitása hozzá ezeknek a buliknak az első 15 percében együtt is elkészíthetőek a maszkok.
Ilyenkor elég papírból előre kivágni a szemmaszkokat és a gumit vagy szalagot beletenni.
Ha a szalag/gumi befűzésének lyukát celluxal pár rétegben leragasztjuk majd azt lyukasztjuk ki, nem fog olyan könnyen elszakadni.
Ha olyan gyerkőcök akikkel hét közben is találkozunk meg lehet őket kérni, hogy bizonyos hozzávalókat ők is hozzanak. Pl .ha rémisztőmaszkos buli lesz, akkor találják ki mi lenne rémisztő és hozzák el, hogy fel lehessen ragasztani a maszkra.
A maszkok mellé készítsük ki az asztalra a filceket, ragasztót és kölönféle színes papirokat, alufoliát, maradék angyalhajat karácsonyról :), flitterek, gombok, gyöngyök, fonalmaradékok, tészták,....
Bátrabbak a festékeket is elővehetik :)

Ezt a ragasztgatós, festős, szinezős mókát általában már 1 éves kortól szeretik, tehát a kistesók is bevonhatóak. Bár tény, h rájuk jobban oda kell figyelni :)

2010. január 14., csütörtök

Sudoku

Már 4 éves kor környékén be lehet vezetni ezt a játékot. Van nagyon szép, praktikus dobozos verzió, szinte minden játékboltban kapható. Azonban mielőbb befektetünk sokezret érdemes szerintem kipróbálni vajon a gyereket érdekli-e egyáltalán ez? Merthogy a felnőttek közül sem mindenkit köt le egy rejtvény...

Tehát első körben vegyünk egy papírlapot. Rajzoljunk rá egy 4*4-es hálót. Válasszunk ki tetszólegesen 4 formát, vagy 4 színt (pl piros/kék/sárga/fekete körök). Ezeket a lap tetejére rajzoljuk fel, hogy a gyerek lássa miből kell gazdálkodnia. Majd szerkesszük meg a feladványt. A szabály az, hogy egy sorban, oszlopban vagy négyzetben nem lehet 2 egyforma jel. A sor és oszlop egyértelmű, a négyzet pedig úgy jön ki, hogy teszünk a háló közepére egy keresztet, ezáltal lesz jobb felső 4 kocka, bal felső 4 kocka,...
Pár perc alatt lehet ilyen egyszerű feladványokat készíteni.
Aztán a gyereknek elmagyarázzuk a játék lényegét és hagyjuk gondolkodni :)

Tény, hogy hosszú távon, ha bejön a gyereknek ez a játékfajta, akkor érdemesebb megvenni a gyári készletet. Viszont arra, hogy megnézzük érett-e már erre a kölök, szeretné-e csinálni bőven jó megoldás a házilagos kivitel is :) Főleg ha belegondolunk, hogy ha nem jön a kölöknek akkor ebből az összegből vehettünk volna neki egy másik játékot ami sokkal jobban tetszene neki.... :)


Eredeti játék: http://www.gemklub.hu/jatek/2269/sudoku_my_first

Véleményem szerint egyébként 4 éves korban már a formás/szines sudoku akár érdekes is lehet, érdemes megpróbálkozni vele :)

2010. január 13., szerda

Számolás

Alapelv.
Készítsünk szám kártyákat: egy kartonpapírra írjuk fel pl. 1-től 10-ig a számokat, majd vágjuk ki őket. 2-3 éveseknek elég 5-ig, míg nagyobbaknak lehet akár 100-ig is.
Ezeket a szám lapocskákat tegyük be egy zacskóba, rázzuk össze, és kérjük meg az első játékost, hogy húzzon egyet. A játékos feladata, hogy a lakásban keressen olyan tárgya(ka)t amiből annyi van, mint a lapon.

Variáció
- játszhatjuk kettesben, vagy csoportosan
- lehet kerti játék és akkor annyi darab növényt kell pl. megtalálni
- a nagy számoknál el lehet fogadni olyan dolgokat amelyek számosak, de nem feltétlenül megszámolhatóak, vagy nehezen: bab, lencse, tészta, ....
- Nemcsak számokkal lehet játszani, hanem szinekkel vagy formákkal is.  Esetleg lehet ötvözni a színeket és a számokat.

2010. január 9., szombat

Programajánló - Spárga tengeralattjáró

Olyan gyerekelőadás ahol a kicsiket is bevonják. Kivétel nélkül mindet! Belőlük lesznek rákok vagy kishalak akik megmentik majd a Vizivilágot VII.. Moszat királytól. VII. Moszat, az algák és a moszatok királya ugyanis el akarja foglalni egész Vizivilágot: annyira elszaparodnak a moszatok és algák, hogy ők fogják uralni a tengert! És ha ők elszaporodnak nem jut elég oxigén a halaknak és más tengeri élőlényeknek!
A gyerekeket (és felnőtteket) a víz alá segítik a varázssapkák amiket az Élhal-tól kapnak, tehát első kézből szemlélhetik a történéseket, illetve segíthetnek.

A mentésbe besegítenek a verebek is, van búvár veréb és Veréb Boldizsár által feltalált Spárga tengeralattjáró is. A búvár veréb szerepekre külön gyerekeket választanak, nekik bizonyítani kell, hogy alkalmasak: páros lábon kell ugrálni, kukacot kell a fából kihúzni és megenni (szines gumicukokukac :)) és még az izmaiknak is helyén kell lenniük. Ha minden feltétel teljesül akkor mehetnek a víz alá a tengeralattjáróval vagy az oxigénpalackokkal. (ELőbbi a veréb család fészkéből, utóbbi asványvizes palackokból készült)
A többi gyerek pedig köveket kap (szürke habszivacsból) amivel jóóóól meg kell dobálniuk Moszat Királyt!
Természetesen VII. Moszat Király nem nyerhet, a búvár verebek megfogják a kövek elől menekülő királyt és mindenki megmenekül :)

Nagyon aranyos, tényleg jól szerkesztett, még felnőttnek is élvezhető, szórakoztató darab. A zenét jegyző Nyeső Mari nagyon eltalálta a  hangokat, és aranyos átcsengések vannak egy bizonyos másik tengeralattjárótól :)
A jegyek általában min. 1 hónapra előre elkelnek, tehát ezt alaposan tervezni kell, elővásárolni a jegyet, nem csak úgy odamenni. Megéri :)
A Kolibri oldalán a jegyvásárlás számomra nem volt túl szimpatikus (adjam meg a bankártyaszámomat és tsai), viszont a jegy.hu oldalon keresztül lehet paypal. bankártya, mobilvásárlás vagy abaqoos alapon fizetni. Sokkal emberbarátabb és biztonságosabb, szerintem.

Kolibri Színház - Spárga Tengeralattjáró

2010. január 7., csütörtök

Mézeskalács/keksz puzzle


Ha valakinek van még ereje sütni így karácsony után, akkor akár játszhat is vele :)
Készítsünk el egy tetszőleges mézeskalács vagy keksz tésztát. Formázzuk négyzetté és süssük meg. Még melegen vágjuk fel darabokra. A máz lehet a szokásos íróka ételszinezékkel megfestve, vagy csokibevonat.

Akár egyszerhasználatos memoria játékot is csinálhatunk, amiben a megtalált párokat meg lehet enni. Gyerekzsúrokon tuti népszerű ötlet. Csak figyelni kell senki ne csaljon, mert az hamar kiderül :)

Mézekalács recept
Kismillió mézeskalács recept található a neten. Én pl. ezt ajánlom:
http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/adventi-koszor-mzeskalcsbl.html
(itt is van íróka recept is)

Íróka/Máz
13-20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
1 csepp citromlé

A tojásfehérjét felverjük majdnem kemény habbá a pár csepp citromlével, majd részletekben hozzáadjuk a porcukrot. Addig verjük amíg jó sűrű máz nem lesz belőle. A cukor mennyiségével lehet szabályozni, hogy mennyire legyen sűrű a mázunk. Ha a teljes felületet akarjuk egybe bevonni vele, akkor elég ~13 dkg porcukor. Ha rendesen mintákat, betűket, számokat akarunk nyomni vele akkor több kell.
A kész masszát töltsük egy uzsonnás zacskóba aminek az egyik végén kics lyukat csinálunk. A lyuk mérete megintcsak a funkciótól függ: teljes bevonáshos nagyobb lyuk kell, írókázáshoz elég egy icipici lyuk.

2010. január 6., szerda

Tudsz ilyet építeni?

Kellékek
- különböző méretű és színű fa építő elemek (ilyen ugyebár mindenhol akad :)) - de mindig ugyanazok a kiválaszott darabok! Pl. sárga kocka, piros és zöld hasáb, kék háromszög, piros gömb
- 6 nehezségi fokra osztott kártyák
- dobókocka
- homokóra (pl. dm-ben lehet fogmosáshoz kapni, kb 300 forint)

A játék lényege, hogy a kártyákon a kiválasztott elemekből van felépítve valami. Pl. az 1-es nehézségi fokozaton csak egy piros téglalap van egy sárga kockára téve. De a hatos fokozaton már az összes elem szerepel és egy visoznylag nehezebb formát kell ábrázolni.
A játékosok dobnak, majd a dobott értéknek megfelelő nehézségi fokozathoz tartozó kártyák közül húznak egyet. Majd a 1 v. több homokórányi idő alatt kell kirakniuk a formákból azt amit a kártya ábrázol.

Kicsiknek - 2-3 éves kor között nem kellenek a kártyák, akkor elég ha mi csinálunk valamit és nekik le kell utánzni. Azonban 4 éves kor fölött a kártyákkal válik érdekessé.
Azoknak akik nem tudnak olyan jól rajzolni: építsük fel, fotózzuk le, majd nyomtassuk ki. Ha fekete-fehér, akkor lehet szinezni - speciel én ezt a gyerekre bízom :) Utána kb. egyforma nagyságú darabokra vágjuk és a hátoldalára felírjuk a nehézségi fokot.


2010. január 5., kedd

Mit látok amit te nem?

Válasszunk egy tetszőleges képet - akár egy reklámújság (a legkissebbeknek), akár egy szép kép, könyvból egy oldal,.... lehet. Minél szinesebb és sűrűbb annál jobb.
Válasszunk ki rajta egy tárgyat/figurát, de ne mondjuk ki hangosan melyikre gondolunk. A másik félnek kérdéseket kell feltennie és abból rájönni, hogy mit is választottunk a képen.
Sokféle variációban játszható. Lehet egy, vagy több gyerekkel. A nagyobbaknak lehet nehezíteni, hogy csak megbeszélt számú kérdést tehetnek fel.
Dobókockával - felváltva játszuk, lehetőleg több gyerekkel, csoportban. 1 valaki gondol, a többi kérdezhet. Sorban kell haladni és dobni. Annyi kérdést lehet feltenni ahányat dobott. Aki kitalálja az lesz a következő aki gondolatban választ.
Még tovább variálható ha készítünk hozzá egy egyszerű táblát amin előrefele lehet pl. 6 lépést haladni és utána beér a bábu a célba. Minden jó megfejtéskor lehet egyet lépni.